woensdag 17 juni 2015

piEp (2)

 
Vanochtend heb ik het blik waarover ik gisteren schreef afgeleverd bij C. 

De verassing was er een beetje af, want hoewel ik het bericht gisteravond laat geplaatst heb, had ze het vanochtend vroeg al op Facebook én op mijn blog gelezen. 




Note to self: verrassingen voortaan pas aankondigen als je voor de deur staat.

dinsdag 16 juni 2015

piEp

Van M. kreeg ik een serie blikken. Eén daarvan herkende ik direct als een product van PiP Studio. "Hé, mijn vriendin C. spaart dat soort dingen", zei ik nog.


 

De afbeelding op de voorkant maakte dat ik gelijk wist wat ik met dit blik wilde maken: een tegenhanger van de 'boswandeling'.

Van dit blik zou ik een soort  boswandeling 'over the top' maken. Met felle kleuren en de glittervogeltjes waarvan ik wist dat ze ergens in de doos met kerstboomspullen moesten zitten.









De voorpret werd wel een beetje bedorven door de gedachte aan vriendin C. Eigenlijk zou ik dit blik aan haar moeten geven. Het paste mooi bij haar servies. Ze zou er vast heel blij mee zijn. Hmmm....

Om te zien wat er zou winnen, de vriendschap of mijn drang tot knutselen, liet ik het blik een paar weken in mijn werkkamer staan. Vol in het zicht. 

Mijn onstuitbare drang tot knutselen won.

Ik ging los.




In een oud nummer van Happinez (nr. 1, 2013) die ik voor een habbekrats gekocht had bij  kringloopwinkel What's in?, vond ik afbeeldingen die perfect pasten bij het blik. Iets met yoga, bergbeken, olifanten en vogels en vooral: veel kleuren.

 






Met wat gemeentelijk snoeiafval en een paar halflege bussen fluor verf maakte ik een suikerzoet boompje.  












 


Terwijl de takken lagen te drogen, viste ik, een half jaar vóór de afgesproken datum, de twee kerstboomvogels uit hun doos. Ik zág ze denken: "Huh? Nú al?








 


Tegen de tijd dat het  boompje geplant was en in bloei stond met papieren roosjes, hadden de kerstboomvogels zich al aangepast aan dit voor hen zo onbekende seizoen. Ze werden broeds. Ik regelde snel een knaloranje nest voor ze. Uit de doos met paasspullen. De Paashaas vond het allemaal best. Die had het de komende elf maanden toch niet nodig, zei hij. 









Tot zover ging alles gesmeerd. Totdat...




Totdat ik vanochtend om kwart over acht, bij wijze van finishing touch, even de collage op het deksel zou spuiten. Met mijn slaperige hoofd pakte ik in plaats van de transparante lak per ongeluk de bus met witte lak van de plank. "Goh, wat doet die blanke lak raar", dacht ik nog. En intussen gewoon lekker doorspuiten, natuurlijk. Pas na een paar seconden had ik in de gaten wat ik aan het doen was. Oh, sh**.





Met gefronste wenkbrauwen stond ik naar het deksel in mijn hand te kijken. Maar nog vóórdat de verf droog was, had ik mijn verhaal klaar.

Komt 'ie:




In het land van PiP is het voor eeuwig lente. Maar wel een vroege lente. Met af en toe nog een nachtje vorst. Die dan 's morgens als zilveren rijp over het landschap ligt. 

Nou. Zo dus.









Van mijn schuldgevoel richting C. ben ik trouwens ook af. Want morgen ga ik naar haar toe. En dan geef ik haar dit blik. Van PiP Studio. Hopelijk vindt ze het niet erg dat ik het omgebouwd heb tot een eeuwigdurende lente waarin kerstboomvogels broeden in een nest dat ze geleend hebben van de paashaas






afbeeldingen: foto's van de auteur

Verkoopinformatie: dit blik is niet te koop.

zondag 17 mei 2015

Groene specht

In de brugklas kregen we tijdens de eerste tekenles een houten tekendoos. In die doos zaten drie vakjes om onze vetkrijtjes, tubes verf, Oost-Indische inkt, penselen en kroontjespen in op te bergen. Ik hield van tekenen. En weet nog goed hoe rijk dat voelde, zo'n houten doos vol gloednieuwe tekenspullen.

Onlangs vond ik bij de Fairback precies zo'n tekendoos. Ik draaide hem om en om in mijn handen, herinnerde me dat rijke gevoel en aarzelde even. Mocht dat wel? Zo'n tekendoos ombouwen tot iets anders? Ik besloot dat het mocht. Sterker nog, met de bonte specht die ik die ochtend rond mijn huis had zien vliegen nog in mijn gedachten, besloot ik ter plekke om er een vogelhuis van te maken. En laat ik nou bij diezelfde Fairback even later een fantastisch dierenboek vinden. Ik zocht in het boek naar een bonte specht. Die stond er niet in. Wel een groene. Vond ik ook goed.

Thuis stond de doos een paar dagen op mijn tafel. Ik draaide er wat omheen en kon niet goed bedenken wat ik met de buitenkant van de doos zou gaan doen. Tot ik met G. door Woudbloem liep. Voor wie het niet kent; Woudbloem ligt in de gemeente Slochteren. Bovenop de aardgasbel.

Terwijl we op weg waren naar Theaterboerderij Erf en Weide, waar ik die middag een cursus verhalen vertellen gaf, vertelde G. over de schade die de aardbevingen aanrichten in Woudbloem en omgeving. En over het feit dat zijn moeder in de jaren '70 al voorspeld had dat dit zou gaan gebeuren. 
"Wacht even", onderbrak ik hem ruw. Aan de overkant van de weg lagen een paar lappen berkenbast in de berm.


"Dit is nou precies wat ik nodig heb", zei ik tevreden tegen G. 
"Wat ga je daar mee doen?" vroeg hij belangstellend.
"Een tekendoos bekleden. Voor een specht", antwoordde ik.
 G. knikte en vroeg niet verder. In Woudbloem en omgeving kijken ze sinds die aardbevingen nergens meer van op. 


 

Een paar dagen later was 'ie klaar: mijn tekendoos bekleed met berkenschors uit aardbevingsgebied. 




 

Voor de binnenkant gebruikte ik mooie foto's van een eeuwenoude beuk. 

Terwijl ik fluitend de groene specht uit het boek van de Fairback zat uit te knippen, las ik in de begeleidende tekst dat spechten bij voorkeur nestelen in beukenbomen. 

Kwam dat even mooi uit. 









 



Het verhaal bleek helemaal te kloppen. 

Binnen een week had de specht niet alleen een gat in het tussenschot van de tekendoos gehakt en een nest gebouwd...













... ze had er zelfs al een ei gelegd.


















afbeeldingen:
 afb 1: Woudbloem. Bron: http://www.nationalebouwgids.nl/woningbouw/nieuws/4705-760-schademeldingen-na-aardbeving-woudbloem.html - Geraadpleegd 15/06/2015
afb. 2 - 5: foto auteur.


Verkoopinformatie: Groene Specht is (nog) te koop bij Nou Nog Mooier in Warfhuizen.

zaterdag 16 mei 2015

Constables koe


Wie spreekt over "koekblikkunst", bedoelt dat meestal niet positief. Toch zijn het niet de minste schilderijen die op een koekblik eindigen. Neem nou het blik hieronder. Ik vond het bij de kringloopwinkel. "De hooiwagen, van John Constable", dacht ik blij, "die neem ik mee". Dat kon ook makkelijk, want deze 'hooiwagen' was een stuk goedkoper dan de echte.





De échte 'Hay Wain' (de hooiwagen) dateert uit 1821. Mocht je het willen zien, dan moet je naar London. Naar de National Gallery. Je zult het niet gauw over het hoofd zien, want het is behoorlijk groot: 130 x 185 cm. 

De 'Hay Wain' is geschilderd door John Constable (1776-1837), één van de bekendste schilders uit de stroming die door kunsthistorici de Romantiek genoemd wordt. Constable werkte vooral in zijn geboortestreek Suffolk. Daar schilderde hij het landschap in de nabije omgeving van de molen van zijn vader, een redelijk vermogende graanhandelaar.

Let even op het huisje dat links op het deksel staat. Dat is het huisje van Willy Lott, een keuterboer die vlak bij de molen van de Constable's woonde. Van Willy Lott werd verteld dat hij in het huisje geboren was en dat hij in zijn hele leven nooit langer dan vier dagen van huis geweest was. 

Het huisje van Willy Lott bestaat nog steeds. Sterker nog, je kunt het bezoeken. In dat geval kun je ook even doorlopen en zelf op de plek gaan staan die Constable koos als standpunt voor zijn schilderij. Waarschijnlijk moet je wel even wachten. De plek schijnt nogal een toeristische attractie te zijn.



Even terug naar die hooiwagen. Iedere keer als ik hem tegenkom in een boek (en geloof me, hij staat in héél veel kunsthistorische boeken), irriteert het me dat er helemaal geen hooi in die wagen ligt. En vraag ik me af voor wie dat 'hooi dan precies bedoeld is.

Om voor eens en voor altijd van die ergernis af te komen, heb ik bij de Action een zak boerderijdieren gekocht. Bij thuiskomst bleek er met al die dieren wel wat aan de hand te zijn. Het paard had zielig omgeknikte hoefjes, de ezel waanzinnige rode oogjes, het varken viel steeds om en de koe keek nogal depressief. Het was een zielig zootje. Ik besloot eerst die koe maar eens te helpen.

Ik heb plaatjes van koeien uit oude tijdschriften gescheurd en ergens in de buurt van mijn huis mooi grof, droog gras uit de berm getrokken. Met dat materiaal heb ik een voor de depressieve koe een weitje gebouwd. Vol met andere koeien. Want fijne vriendinnen en lekker eten zijn het beste medicijn tegen een acute aanval van de blues.

Waarmee voor eens en voor altijd duidelijk is waarom Constables hooiwagen leeg is. Alles is opgegeten. Door een licht depressieve koe en haar vriendinnen.







afbeeldingen
afb. 1: foto auteur
afb. 2: Flatford Mill de plek die afgebeeld wordt op Constables Hay Wain, bron: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Hay_Wain#/media/File:Flatford_Mill,_site_of_the_HayWain.JPG - geraadpleegd 16/05/2015.
afb. 3 : foto auteur


Verkoopinformatie: Constables koe is (nog) te koop bij Nou Nog Mooier in Warfhuizen.

donderdag 14 mei 2015

Reservaat


 
Een paar weken geleden zag ik op het fietspad langs de Korreweg een blauw neushoorntje liggen. Een puzzelstukje. Uit zo'n houten puzzel voor peuters. Ik werd er een beetje week van. Want ik zag mezelf opeens weer zitten...

 
 
Het is zondagochtend, half zeven. Mijn dochter van twee is al uren klaarwakker. Ik zelf nog lang niet. Slaperig zit ik in mijn badjas aan tafel. Zij zit in haar kinderstoel. We maken een puzzel. Met haar mollige peuterhandje pakt ze een houten puzzelstukje op. Zorgvuldig klemt ze haar duim en wijsvinger stevig om het rode knopje. De rest van haar vingers houdt ze wijd gespreid. Verwachtingsvol kijkt ze me aan. Ze is er klaar voor. "Waar moet de kip?", vraag ik. "Dáár", wijst ze enthousiast met haar vrije hand. Met enige moeite morrelt ze het houten kipje in de juiste uitsparing. "Goed zo", gaap ik.

Ik rem abrupt, keer mijn fiets, rijd terug en stop naast het neushoorntje. Er klinkt een scherp bellen. Een fietser suist met een krappe bocht om mij heen. Zonder af te stappen, buig ik diep voorover. Ik pak het neushoorntje van de grond en besluit ter plekke dat ik het een mooi huisje ga geven.



Thuis vind ik een stevig luciferdoosje. Het neushoorntje past er precies in. Een week later stuit ik tijdens een strooptocht door kringloopwinkel Mamamini op het papier dat ik nodig heb. In een oude stapel National Geographics vind ik een exemplaar uit september 2008. Met daarin close-up foto's van olifanten én een kaart van een reservaat in Kenia.



Wanneer ik met het reservaat aan de slag wil, krijg ik opeens een ingeving. De oude kinderencyclopedie van mijn broer...


Ja hoor. Op pagina 122 staat een mooi plaatje van een neushoorn. Ik twijfel, want ik heb moeite met knippen in boeken. 

Terwijl ik nadenk, glijdt mijn blik over de pagina. Hij blijft haken bij de tekst die boven de neushoorn staat. Huh? Negers? Met stijgende verbazing lees ik de tekst die in 1961 kennelijk heel informatief geacht werd voor kinderen, maar waarvan ik vermoed dat 'ie voor de gemiddelde ouder anno 2015 een reden zou zijn om het boek direct en vergezeld van een boze brief terug te sturen naar de uitgever. Hm.... Dit boek is een historisch document. Zo eentje dat duidelijk maakt hoezeer normen en waarden in de loop der tijd veranderen. Maar ik heb een neushoorn nodig. Jammer dan. Ik pak mijn stanleymes en snijd met enige gewetenswroeging het plaatje van de neushoorn uit pagina 122.  



Ik knip, priegel, vouw en plak tot het reservaat naar m'n zin is. Tevreden kijk ik op de kaart. Daar, bij dat pijltje rechtsonder, ga ik straks het neushoorntje los laten.

De volgende dag laat ik het blauwe neushoorntje zien waar hij gaat wonen. Ik wijs hem op subtiele esthetische details, zoals de manier waarop de poten van de encylopedie-neushoorn door lijken te lopen in de olifantenpoten op de zijkant van het doosje.


Het blauwe neushoorntje is niet erg geïnteresseerd in mijn uitleg. Het staat te popelen om kennis te maken met zijn grote grijze vriend. Ik besluit daarom de ceremonie niet te lang te laten duren en lijm hem na een korte toespraak resoluut vast in zijn nieuwe habitat.


Als het neushoorntje stevig vast zit, schuif ik het hulsje voorzichtig over de rand van het doosje, zodat de beide neushoorns even aan elkaar kunnen snuffelen. De reacties stemmen hoopvol. Ze lijken het goed met elkaar te kunnen vinden. "Daar ga je", zeg ik. Ik schuif het doosje dicht en kijkt toe hoe het neushoorntje verdwijnt in zijn reservaat.

Beste peuter, ik hoop maar dat je niet al te verdrietig was toen je er achter kwam dat je je neushoorntje kwijt was. Ik hoop dat je moeder je getroost heeft met het verhaal dat iemand jullie neushoorntje gevonden heeft. En dat die heel goed voor hem zorgt. Geloof me, ze weet niet half hoe waar dat is.


herkomst afbeeldingen
afb. 1, 2 en 4 t/m 8: foto auteur.
afb. 3: http://www.titan-projects.com/assets/Images/NatGeo-cover.jpg - geraadpleegd 14/05/2015.

Verkoopinformatie: 'Reservaat' is te koop bij Nou Nog Mooier in Warfhuizen. 

zondag 3 mei 2015

Zeedraakje

Soms vind je iets goeds en daarna iets nog beters. Zo ging het met dit blik.

Eerst vond ik bij de Fairback dit blik. Ik viel voor het plaatje. Op de voorgrond poseren mensen in Bretonse klederdracht. Om hen heen liggen kreeftenvallen quasi achteloos op de kade. Op de achtergrond dobberen kleine vissersbootjes rustiek op een knetterblauwe zee. Dit blik is een souvenir. Dat zie je zo.




Op de zijkanten van het blik staan zwarte motiefjes die ik niet direct thuis kan brengen. Maar met hulp van de firma Google ben ik er thuis al snel achter dat het gaat om 'hermelijnstaarten', een heraldisch motief dat ook voorkomt in de vlag van Bretagne. Bingo!










Als je goed kijkt, zie je dat die hermelijnstaarten op het blik er anders uitzien dan die op de vlag. Op het blik staat namelijk aan weerszijden van elk hermelijnmotief ook nog een kleine triskele

De triskele is een decoratief motief dat is opgebouwd uit drie met elkaar verbonden spiralen. Het komt o.a. voor in de Keltische kunst. Bretonnen gebruiken het graag als een trotse verwijzing naar hun Keltische verleden. Sterker nog, het is zo'n beetje het onofficiele symbool voor Bretagne geworden. Een beetje zoals het groene klaverblad dat is voor Ierland.

Kortom: alles op dit blik verwijst naar Bretagne. Nu werd ik pas echt nieuwsgierig. Zou het ook in Bretagne gemáákt zijn?

De achterkant van het blik biedt een aanknopingspunt. Daar staat, in omgekeerd reliëf, een klein tekentje. Het lijkt een beetje op een cirkeltje met daaronder een gevleugeld anker. Onder het tekentje staat: "Massilly, france". 


Ik heb maar twee muisklikken nodig om er achter te komen dat Massilly een Franse blikfabriek is. Opgericht in 1911 in.... juis, Massilly. In het hart van Frankrijk. Niks Bretagne, dus. 

Blikfabriek Massilly bestaat nog steeds. het is nog vol in bedrijf, met vestigingen in zestien landen, een Llinkedinpagina en twee websites; een Franstalige en een Engelstalige. In het bedrijfslogo staat hetzelfde tekentje als achterop mijn blik. Massilly maakt, behalve conservenblikken, ook bewaarblikken met opdruk. Kijk voor de aardigheid eens op Marktplaats. Daar wemelt het van de 'vintage' blikken van Massilly.

Maar even terug naar de Fairback, waar dit blik met Bretonse vissers vond. Daar deed ik diezelfde middag nóg twee mooie vondsten.

De eerste mooie vondst was het boek Fantastische Dierenverhalen van Mary Parsley. Ik sloeg het op een willekeurige plek open. En daar stond, tot mijn verbazing, het verhaal van Hiëronymus en de leeuw. Dat verhaal had ik nota bene een paar dagen daarvóór net nog op mijn andere blog verteld. Gretig bladerde ik verder. Ik vond er nog meer heiligenverhalen. Het verhaal van de Ierse Sint Columba en het monster van Loch Ness bijvoorbeeld, dat ik in mijn vertelvoorstellingen vertel. En het verhaal over de al even Ierse Sint Brandaan en de zeekat, ook een favoriet van me. Geen twijfel mogelijk. Dit boek was voor mij. Innig tevreden liep ik naar de kassa, mijn vondsten stevig in mijn armen geklemd. 

Op weg naar buiten viel mijn oog op een doos die pal naast de deur stond. 'Gratis' stond er op. Met grote letters. Een beetje treurig bleef ik bij de doos staan kijken. Hier belandden dus al die hopeloze gevallen. De dingen die zó waardeloos zijn dat ze zelfs in een tweedehandswinkel niet meer verkocht kunnen worden. Dieper kun je niet zinken. 

En toen zag ik hem. Op de bodem van de doos. Een zeedraakje van glimmend groen plastic. Precies wat ik nodig had voor mijn blik met Bretonse vissers. Ik griste het uit de doos en bekeek het van alle kanten. Puntgaaf zeedraakje, niks mis mee. Het zeedraakje keek me blij aan. Als een hoopvol asielhondje. "Ik weet een héél mooi plekje voor jou", fluisterde ik terwijl ik hem in mijn zak liet glijden.




Thuis heb ik nog even getwijfeld. Maar het uiteindelijk tóch maar gedaan. Het was té mooi. Een zeedraakje en zeemonsters... Die Bretonse vissers die zo trots zijn op hun Keltische verleden en die Ierse heiligen met hun Keltische roots1)... De kleuren die zo mooi bij elkaar pasten....Het was gewoon voor elkaar gemaakt. Dus heb ik, enigszins schuldbewust, de platen van Columba en zijn monster van Loch Ness en Brandaan en zijn zeekat uit het boek gescheurd en ze gebruikt om er een aquarium van te maken voor de zeedraak.




Om het aquarium nog wat op te vrolijken, heb ik in de rechter benedenhoek nog drie schelpjes vastgeplakt. Ik heb ze in de zomer van 2014 gevonden op het strand van Guernsey. Dat ligt in het Kanaal. Niet eens zo heel erg ver uit de buurt van Bretagne. 

Toen het blik af was, heb ik er een tijdje tevreden naar zitten kijken. Het draakje is waar het hoort te zijn. Het zwemt vrolijk rond in een Bretons aquarium. Gemaakt met wat hulp van twee eigenzinnige Ierse heiligen en een paar schelpjes van Guernsey.










noten
1) Het levensverhaal van Sint Brandaan zoals dat in de middeleeuwen opgeschreven is, vertoont sterke overeenkomsten met een ouder Iers verhaal over de wonderbaarlijke zeereis van Máel Duin

afbeeldingen
afb. 1, 2, 4, 5, 6 en 7: foto auteur
afb. 3: Bretonse vlag. Bron afbeelding: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Bretagne#/media/File:Flag_of_Brittany_%28Gwenn_ha_du%29.svg (geraadpleegd 3 mei 2015)


Verkoopinformatie: 'zeedraakje' is te koop bij Nou Nog Mooier in Warfhuizen. 




donderdag 26 maart 2015

Not even wild horses


Een paar dagen geleden schreef ik over een Gouden  Vondst bij kringloopwinkel Mamamini. Hier links zie je er nog zo één.

Ik werd helemaal blij toen ik dit blik vond. De heldere kleuren, de geometrische patronen, het 'borduurwerk'...
Tevreden stopte ik het blik in mijn winkelmandje. Zelfs al zou ik vandaag verder niks meer van mijn gading vinden, deze vondst was de fietstocht naar de winkel helemaal waard geweest.


Maar het werd nog beter.




 

         Een meter naar links, in een bak vol speelgoed, vond ik dit houten 
         paardje. Dezelfde heldere kleuren, de geometrische patronen... 
         Nou ja, zeg! Het leek wel alsof het blik en het paardje voor elkaar
         gemaakt waren.





Alsof het allemaal niet op kon, bleek ik thuis ook nog eens het perfecte papier te hebben. Heldere kleuren, geabstraheerde dierfiguren... Fluitend pakte ik de schaar.


Verspreid over het papier stond tekst: Nothing can drag you away from me, las ik. En verderop: not even wild horses.

"Hé,'" dacht ik, "die tekst ken ik. Maar dan als 'wild horses couldn't drag me away from you'. 

Ik glimlachte breed. Het was duidelijk voor wie dit blik bestemd was.



"Kijk", zei ik.
"Wat een schattig paardje", zei mijn dochter.
"Voor jou", zei ik.
"Not even wild horses...", dacht ik er stilletjes achteraan.

Maar waar kende ik die tekst nou toch van? Van een liedje, dacht ik. Via Youtube was het zo gevonden: The Rolling Stones, "Wild horses". Natuurlijk.


Dat 'from you' heb ik er kennelijk zelf bij verzonnen... Maar het klopt. Helemaal.


afbeeldingen:
1, 2, 3: foto auteur

video: https://www.youtube.com/watch?v=EhVLiHPUOIM#t=14 (geraadpleegd 26 maart 2015)


Verkoopinformatie: Helaas, dit blik is inmiddels niet meer te koop.

dinsdag 24 maart 2015

Eendje

Onlangs deed ik bij kringloopwinkel Mamamini een Gouden Vondst. 

Op één van de schappen vond ik een prachtig lepeldoosje. Op de buitenkant staat een landelijk tafereeltje in groene en bruine tinten. Knotwilgen, molens, een watertje met zeilbootjes, visser op de voorgrond, stadje op de achtergrond... 

In het doosje zit een verrassing verstopt. Op de binnenkant van het deksel staat namelijk nóg zo'n tafereeltje. Maar dan in bruintinten. 




"Een badeendje", dacht ik. "Hier moet zo'n knalgeel badeendje in". Vanwege het contrast.   

Maar toen zag ik haar. 

Ze stond tussen de porseleinen beeldjes. Duidelijk gevalletje 'kitsch'. Ik pakte haar van de plank. De glans, het formaat... Ze paste precies bij mijn Gouden Vondst. Sterker nog: het was een perfecte match. Eéntje uit de categorie 'niets meer aan doen'.


Ik plaatste het eendje op mijn Facebookpagina. Binnen een mum van tijd kwamen er reacties. Op het doosje. "Hé, zo ééntje heeft mijn tante ook" en "Wij hadden er vroeger thuis ook zo één. Die staat nu bij mijn zuster". Er waren kennelijk meer van dit soort doosjes in omloop.

Uit nieuwsgierigheid ben ik gaan googelen. Met als zoekterm: 'lepeldoosje'. Alleen al op die ene zoekterm vond ik zonder enige moeite een stuk of acht exemplaren van hetzelfde doosje. 'Antiek lepeldoosje' beweerden sommige verkopers. Maar de meesten gaven toe dat het gaat om een lepeldoosje uit de jaren '50. Uitgegeven door Douwe Egberts.

Douwe Egberts. Natuurlijk. Ik durf er wat om te verwedden dat dit doosje ooit bij elkaar gespaard is met de beruchte Douwe Egberts punten: spaarzegels die je uit de verpakking van koffie en thee kon knippen. Half Nederland spaarde ze.



Mijn oma en mijn moeder ook. Een aantal van de spullen die ze in de loop der jaren bij elkaar gespaard hebben, staat nu bij mij thuis. Het theebusje en de theekopjes van oma, bijvoorbeeld. Beide komt je trouwens ook nog wel eens tegen bij kringloopwinkels of op Internet.

 


Het zestig jaar oude Douwe Egberts lepeldoosje uit de kringloopwinkel heeft een mooie nieuwe bestemming gevonden. Het is nu een eendenstalletje. Voor een meisjeseend. Hoe ik zo zeker weet dat ze een meisje is? Een woerd heeft een krulletje in zijn staart. Mijn eendje niet. Vandaar.


verkoopinformatie: Helaas, dit blik is inmiddels niet meer te koop.





maandag 23 maart 2015

Boswandeling



Het begon allemaal tijdens een middagje knutselen. Met fietstassen vol materiaal togen S. en ik op een zondagmiddag naar de andere kant van de stad. Naar J. en haar drie dochters. Als je ergens knutselkameraden zoekt, moet je bij J. zijn.


De meisjes besloten te gaan schilderen. Ik had een ander plan...

 






Bij de kringloop had ik een mooi blik gevonden. Met boompjes. Ik ging een bos maken, had ik bedacht. Ik zou de binnenkant beplakken met bomen. En dat vogeltje uit het kerststukje, dat al maanden door het huis slingerde, kon ik dan ook mooi gebruiken.

Aangestoken door mijn uitleg, besloot J. een koekblik om te bouwen tot een reliekschrijn. Met fijn veel glitter en goudverf.

De meisjes vonden alles goed. Als er maar koek was.




 

Het bleek nog een heel karwei en het blik kwam die middag dan ook niet in één keer af. 

De dagen daarna sleutelde ik er nog wat verder aan. Collage helemaal af maken, takje er in, vogeltje... Klaar!













Een boswandeling in blik.













Verkoopinformatie: Helaas, dit blik is inmiddels niet meer te koop.